luni , 21 august 2017
NEWS
Acasa » Agricultura » Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar 2020-2030

Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar 2020-2030

agricultura_dovlecelGuvernul României urmează să adopte „Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu şi lung orizont 2020-2030”, proiectul de strategie fiind elaborat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și supus dezbaterii publice.

Conform draftului publicat de MADR, „Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu și lung – orizont 2020/2030” vizează valorificarea inteligentă și durabilă a potențialului agroalimentar și dezvoltarea spațiului rural, fiind un document suport vizionar, care susține progresul agriculturii și dezvoltării rurale în România.

Strategia a fost elaborată în cadrul unei serii de proiecte finanțate cu fonduri europene și gestionate de Unitatea pentru Politici Publice a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, proiecte cofinanţate din Fondul Social European din Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013 și care au beneficiat de consultanța tehnică a Băncii Mondiale.

agricultura_rosii_galbeneProcesul de identificare a nevoilor pentru dezvoltarea viziunii și elaborarea strategiei a fost unul complex și a inclus 3 consultări la nivel central şi opt conferințe regionale care au avut loc la Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Sibiu, Timișoara și București. Banca Mondială a asistat MADR în elaborarea viziunii pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu și lung – orizont 2020/2030.

Astfel, viziunea pentru orizontul 2020/2030 este că „România va avea un sector agroalimentar durabil și competitiv, centrat pe exportul de produse cu valoare adăugată înaltă, rezistent la provocările globale, care asigură bunăstare și condiții de viață în mediul rural apropiate cu cele din mediul urban”.

Condei.ro vă prezintă în continuare direcțiile și obiectivele strategice prevăzute în documentul elaborat de MADR:

A. Direcţia strategică I – Creșterea competitivității sectorului agroalimentar;

A.1. OBIECTIV STRATEGIC (1): Accelerarea tranziției structurale spre o agricultură viabilă economic în paralel cu aplicarea practicilor agricole prietenoase cu mediul şi reducerea treptată a forţei de muncă din agricultură;

A.2. OBIECTIV STRATEGIC (2): Creșterea gradului de acoperire a consumului de alimente din producția internă și redobândirea statutului de exportator agroalimentar net, în concordanţă cu potenţialul de producţie sectorial şi ca răspuns la cererea crescândă de alimente la nivel mondial;

agricultura_struguri_de_masa_albiB. Direcţia strategică II – Asigurarea managementului durabil al resurselor naturale;

B.1. OBIECTIV STRATEGIC (3): Limitarea amprentei de carbon a agriculturii, promovarea agriculturii ecologice şi a celei rezistente la schimbările climatice, managementul adecvat al apei și încurajarea producției de energie regenerabilă;

C. Direcţia strategică III – Îmbunătăţirea standardelor de viaţă în zonele rurale;

C.1. OBIECTIV STRATEGIC (4): Îmbunătăţirea standardelor de viaţă în zonele rurale, asigurarea infrastructurii şi a serviciilor de bază comparabile cu cele din zonele urbane, reducerea diferenţelor de venituri rurale dintre România şi media UE;

D. Direcţia strategică (IV), transversală – Stimularea unei agriculturi bazate pe cunoaștere și flexibilizarea administrației agricole;

D.1. OBIECTIV STRATEGIC TRANSVERSAL (5): Dezvoltarea parteneriatelor pentru educație/consultanță, TIC, CDI şi îmbunătățirea performanței administrației agricole ca fundament pentru o agricultură competitivă, bazată pe cunoaștere.

Despre Darius Vlad

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus