joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Agricultura » Strategia sectorului agroalimentar – orizont 2020/2030

Strategia sectorului agroalimentar – orizont 2020/2030

Conferința de închidere a proiectului„Strategii pentru valorificarea potențialului agroalimentar al României”

Conferința de închidere a proiectului „Strategii pentru valorificarea potențialului agroalimentar al României”

Vineri, 05.06.2014, la Hotel Marshall Garden din București, a avut loc conferința de închidere a proiectului „Strategii pentru valorificarea potențialului agroalimentar al României”, cod SMIS 39078, implementat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Unitatea pentru Politici Publice și Direcția Generală Politici Agricole și Strategii.

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani, a fost co-finanţat din Fondul Social European din Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013 și a beneficiat de consultanța tehnică a Băncii Mondiale.

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a contribui la îmbunătăţirea capacităţii administrative a MADR de a gestiona ciclul de politici publice specifice domeniului agroalimentar.

Rezultatul principal al proiectului este elaborarea, cu sprijinul Băncii Mondiale a documentului de Strategie a sectorului agroalimentar – orizont 2020/2030, document ce va fi supus dezbaterii publice în perioada următoare.

Pentru orizontul 2030, România își propune să devină exportator net de produse agroalimentare și să crească acoperirea consumului de produse agro-alimentare din producția internă.

Pentru a deveni exportator net de produse agroalimentare, România are nevoie să aibă o balanță pozitivă multianuală și este de preferat ca acest surplus să fie adus în proporție semnificativă de produse procesate cu valoare adăugată mare. Pentru aceasta este nevoie, pe de o parte, să ieșim din zona de vulnerabilitate la fenomene meteorologice extreme (ceea ce înseamnă să investim în sisteme de irigații, în refacerea digurilor de protecție de-a lungul râurilor periculoase și să extindem la nivel național sistemul antigrindină), iar pe de lată parte să creștem investițiile în procesarea materiilor prime, materii care la export ne pot aduce venituri mult mai mari.

Despre Victoria Vlăsceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus