sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Armata » Situația din Ucraina crește investițiile militare ale României

Situația din Ucraina crește investițiile militare ale României

IAR99soim

IAR 99 Soim – foto Avioane Craiova

Situaţia tensionată din Ucraina determină autoritățile române la acțiuni de îmbunătățire a armamentului din dotare și indirect la la revigorarea fabricilor de avioane din România. Producătorii de tehnică militară din ţara noastră urmează să primească unele comenzi suplimentare pentru aducerea în stare de luptă armamentul deținut de forțele armate române.

Astfel, trei societăţi – Avioane Craiova, Aerostar Bacău şi IAR Braşov – vor avea mai multe comenzi destinate Armatei. Premierul Victor Ponta a anunţat că  bugetul armatei pe 2014 va fi suplimentat cu 700 de milioane de lei pentru investiţii în modernizarea capacităţilor militare.

În acest moment la fabrica de avioane militare de la Craiova mai lucrează doar 320 angajaţi care au în reparație  două avioane IAR 99. Reparaţia completă a unui avion IAR 99 Şoim costă circa 4 milioane de lei, o parte din bani revinind furnizorilor care livrează echipamente pentru modernizarea avioanelor.

Pentru suplimentarea comenzilor este nevoie însă şi de o hotărâre de guvern privind suplimentarea bugetului alocat Ministerului Apărării pentru acest an, care se ridică la 6,8 miliarde de lei (1,5 mld. euro), adică puţin peste 1% din PIB. Spre comparaţie, înain­te de conflictul cu Rusia, Ucraina aloca circa 2,7% din PIB pentru apărare, Rusia o pondere de aproximativ 3,8%, iar cheltuielile de înzestrare ale SUA se cifrau la circa 3,9% din PIB, arată Ziarul Financiar.

Cei de la Ministerul Apărării ne-au anunţat înainte de Paşte că în 2-3 săp­tă­mâni să ne pregă­tim pentru că vor fi lansate comenzi de 2-4 ori mai mari ca valoare anul acesta. So­cie­tă­ţile nominalizate pentru aceste comenzi suplimentare sunt Avioane Cra­iova, Aerostar Bacău şi IAR Braşov. To­tuşi mă gândesc că Ministerul Apă­rării nu poate să-şi de­păşească bugetul aprobat pentru acest an, deci înainte de toate ar trebui să existe o hotărâre de guvern pentru suplimentarea bugetului Apă­rării. Şi la alte comandamente există intenţii de majorare a comenzilor, nu numai la comandamentul for­ţelor aeriene, respectiv comandamentul terestru, infanterie şi marină“, spune Mihail Ton­cea, unul dintre principalii acţionari ai Ae­rostar Bacău şi preşedintele Or­ga­ni­zaţiei Pa­tro­nale din Indus­tria Aero­nautică.

Alocările guvernamentale în noi dotări și repararea armamentului existent au scăzut permanent în ultimii ani pe fondul unor rușinoase scuze privind fondurile disponibile. Condei.ro a scris recent despre necesitatea creșterii investițiilor în armament și în special în capacitățile aeriene pentru a putea asigura o forță armată credibilă și o capacitate disuasivă care să poată fi luată în considerare. O parte din aceste alocări ar putea avea efecte benefice inclusiv în industria de armament din România.

Despre Cătălin Vasile

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus