joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Externe » Rusia poate elimina Ucraina de la Marea Neagră. Zeci de avioane militare rusești au ajuns în Crimeea

Rusia poate elimina Ucraina de la Marea Neagră. Zeci de avioane militare rusești au ajuns în Crimeea

Moldova_Transnistria_Odessa_Bugeac_UkraineRusia a trimis zeci de avioane de vânătoare şi bombardiere în baze militare din regiunea Crimeea, în contextul amplificării tensiunilor în sud-estul Ucrainei, afirmă surse citate de presa ucraineană, citate de Kyiv Post, arată agenția Mediafax.

Potrivit site-ului de profil militar Inforesist.org, Forţele Aeriene ruse au trimis zeci de avioane de vânătoare de tip Mig-29 şi Su-27, precum şi bombardiere Tu-22 în baze militare din fosta regiunea ucraineană Crimeea, anexată de Rusia.

„Avioanele militare au fost trimise în contextul situaţiei din sud-estul Ucrainei”, fiind staţionate în baze aeriene din zona Simferopol, precizează agenţia Ukrinform.

În vreme ce violenţele s-au amplificat în ultimele zile în Doneţk și Slaviansk, unde au loc confruntări între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi prinipalul oraș ucrainean de la Marea Neagră, Odesa a fost cuprins de isteria prorusă și a plătit deja cu zeci de victime. Victime și violențe care sunt un pretext așteptat de Rusia pentru a putea ataca sudul Ucrainei și a o elimina de la Marea Neagră.

Am scris recent că Transnistria și asigurarea accesului direct terestru/maritim al Rusiei la acest teritoriu separatist al Republicii Moldova face parte conform multor analize geo-strategice din următorii pași ai lui Putin pe frontul din Ucraina. Pentru aceasta este nevoie să fie ocupată regiunea Odesa.

Cătălin Cornea în articolul „Democrația rusească: de la „Transnistria” la „Ucraina liberă” (de est)” vorbea și despre varianta în care Rusia ar urmări eliminarea Ucrainei de la Marea Neagră. O astfel de variantă sau varianta în care Rusia ar asigura ieșire la Marea Neagră pentru Transnistria ar pecetlui speranțele Republicii Moldova de a mai recupera zona transnistreană și ar complica teribil lucrurile în Găgăuzia și raionul Tărăclia.

Vorbind despre strategia defensivă a României pe limanul Nistrului în situația în care Rusia va ataca Odesa, Cristian Negrea emitea opinia că zona Bugeac – Odesa – Transnsitria ar reprezenta una din viitoarele ținte ale Kremlinului „lovitura va porni din Transnistria dar spre sud-est, cu scopul ocupării Odesei și apoi al avansului spre istmul Perekop, prinzând forțele ucrainene de acolo între două fronturi. Inevitabil, acestea vor ceda, lăsând cale liberă forțelor ruse din Crimeea care vor avansa ocupând tot sudul Ucrainei până la Nistru și chiar dincolo de el, până la Prut”.

Consolidarea forței de atac aerian a Rusiei în Crimeea poate fi semnalul că Odesa va fi una din țintele rusești. Kievul a fost incapabil să oprească morișca separatistă în est și nu pare să o poată ține sub control nici în sud.

Despre Darius Vlad

2 comentarii

  1. Anton Gamurar

    Dacă ruşii ocupă Odesa, vor ajunge la gurile Dunării, vor încorpora Transnistria, Găgăuzia şi bulgarii din Taraclia şi vor face un singur comandament militar. Anton Gamurar, general în rezervă

    http://adevarul.ro/moldova/politica/ucraina-arde-moldova-piaptana-catde-pregatit-chisinaul-nouconflict-armat-1_53666a710d133766a859d849/index.html

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus