joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Economie » România ar putea da Rep. Moldova IAR 99 Șoim în caz de război ?! Ce a declarat azi Ponta la Craiova!

România ar putea da Rep. Moldova IAR 99 Șoim în caz de război ?! Ce a declarat azi Ponta la Craiova!

IAR-99_armamentSituația din Ucraina, „care se agravează de la o zi la alta, reprezintă pentru România cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani”, a declarat, sâmbătă, premierul Victor Ponta, afirmând că țara noastră trebuie să fie cât mai bine pregătită pentru toate provocările de la graniță conform Agenției Mediafax. 

Premierul Victor Ponta a făcut aceste declarații sâmbătă după-amiază, la Fabrica de Avioane din Craiova, unde le-a spus reprezentanților uzinei că, „deși ne paște un război„, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi.

Ponta s-a urcat la manșa unui avion IAR 99 Şoim şi i-a întrebat pe reprezentanții uzinei ce echipamente militare poate transporta un asemenea aparat, el primind explicații de la aceștia cu privire la posibilitățile avionului de a transporta tehnică militară.

„Vreau să fim cât de bine pregătiți se poate pentru toate provocările de la granița de răsărit, vreau ca România să fie pregătită alături de aliaţii NATO să asigure cu responsabilitate siguranța viitorului României şi în același timp vreau ca în următorul CSAT să pregătim, şi din partea guvernamentală, şi din partea celorlalte instituții ale statului, o analiză şi o strategie referitoare la modalitatea prin care putem să protejăm identitatea şi drumul european al Republicii Moldova„, a declarat Victor Ponta.

„Acum vedem că decizia de a intra în NATO, pe care până acum nu am simţit-o ca fiind un beneficiu, de data aceasta se dovedeşte că va fi o decizie corectă, iar România are capacitatea militar şi strategic de a-şi îndeplini toate obligaţiile, în primul rând faţă de populație, cât şi către întreaga alianţă şi vine aici şi ca o extensie a responsabilităţii noastre faţă de românii de pe malul celălalt al Prutului„, a adăugat Ponta.

Așadar Ponta a vorbit la Craiova despre sprijinul militar pe care România îl va da Republicii Moldova în situația în care aceasta va fi atacată! Nu așa trebuie citite declarațiile?

Fabrica de avioane de la Craiova produce avionul IAR 99 Şoim care este un avion militar românesc, folosit pentru antrenament, dar având capacități să asigure misiuni de atac la sol (CAS – close air support) precum și misiuni de recunoaștere.

IAR 99 Şoim nu este capabil să asigure lupta în aer și superioritatea aeriană însă în cazul în care Republica Moldova ar fi atacată de forțele separatiste rusești din Transnistria, atacul va fi cel mai probabil terestru iar IAR 99 ar putea să sprijine forțele terestre moldovenești prin nimicirea unor ținte terestre inamice. Este foarte probabil ca aceasta să fie cheia declarațiilor lui Victor Ponta de la Craiova.

România ar putea să pună gratuit la dispoziția Republicii Moldova 10-12 IAR 99 Şoim din cele 21 pe care le are pentru ca Forțele Aeriene ale RM să poată face un minim control al spațiului aerian și, în situația în care sunt atacați terestru, să poată avea posibilitatea de a lansa lovituri în spatele liniilor inamice. Date fiind aceste perspective, fabrica de la Craiova ar putea să aibă comenzi suplimentare atât pentru reparația celor 21 de avioane existente, cât și pentru producerea altora noi. De altfel, Ponta a declarat azi că deși ne paște un război, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi la Craiova, prin „ne paște” nefiind vorba de România pe care Rusia nu va îndrăzni să o atace, ci de Republica Moldova.

Armamentul cu care poate fi dotat un IAR 99 Şoim este: tun de 2×23 mm; bombe: 50 kg, 100 kg, 250 kg; muniție auto-dirijată: LGB, OPHER; rachete: Python III, R3S/R13M, R60.

Prețul unui IAR 99 Șoim începe de la sase milioane de euro, astfel că din cele 100 milioane de euro pe care le-am promis Chișinăului am putea să le dăm o escadrilă de Șoimi.

IAR 99 Șoim  ar fi o soluție de avarie, dar urgentă pentru Forțele Aeriene ale Republicii Moldova pentru a avea un minim control asupra spațiului aerian și avea avea capacitatea să lanseze atacuri în spatele liniilor inamice în cazul foarte probabil al unor destabilizări din partea Tiraspolului.

Condei.ro a scris recent că în 2012 fostul ministrul apărării de la Chișinău, Vitalie Marinuţă, a înaintat către Parlamentul de la Chișinău proiectul care reglementează modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova. Astfel, opt avioane şi opt elicoptere urmau să fie procurate din bugetul de stat pentru apărarea frontierei de stat a RM (inclusiv zona transnistreană). Costurile erau în 2012 estimate la 240 de milioane de dolari. Fostul ministrul apărării, Vitalie Marinuţă, declarase că proiectul reglementează modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al al Republicii Moldova. „Pentru realizarea cu succes a sarcinii de asigurare a pazei frontierei de stat în spațiul aerian se impune necesitatea identificării posibilităților de dotare a Forțelor Aeriene cu avioane şi elicoptere de luptă”, a menționat fostul ministru. Vitalie Marinuţă mai precizase că elicopterele aflate în prezent în dotarea Armatei Naționale sunt de transport, nu de luptă. Iar MIG-urile, pe care ministerul încearcă să le vândă, nu pot fi folosite pentru interceptarea aeronavelor. Proiectul nu a fost încă transpus în practică astfel că spațiul aerian al Republicii Moldova nu este controlat de Chișinău. Din cauza acestei slăbiciuni a Chișinăului, forțele separatiste de la Tiraspol profită să își construiască propria flotă aeriană.

Soluția pentru forțele aeriene ale Republicii Moldova a fost întotdeauna aproape, la Craiova (și eventual la Brașov cu elicopterul IAR-330 Puma SOCAT), iar amenințările rusești accelerează decizia în acest sens. Rămâne de văzut când pleacă primii Șoimi către Chișinău!

Despre Alexandru Croitoru

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus