sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Politica » Propagandă maghiară în România. Ce vor defapt Boia, Niculescu și Guruianu?

Propagandă maghiară în România. Ce vor defapt Boia, Niculescu și Guruianu?

emisiune_rares_bogdanÎn ediția de marți, 29 aprilie 2014 a emisiunii lui Rareș Bogdan “Jocuri de Putere” de la Realitatea TV s-a discutat sub titlul “Cui apartine Transilvania”despre ultima carte a eseistului Lucian Boia apărută la Humanitas, „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări“, carte care conține o sere de pasaje care par a fi scrise la Budapesta. Invitații din studiou, un lector universitar la SNSPA, Adrian Niculescu și jurnalistul Octavian Hoandra de la Ziua de Cluj, alături de invitatul prin telefon, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, academicianul Ioan Aurel Pop și din studioul Realitatea TV de la Cluj, istoricul Ion Novăcescu au dezbătut subiectul, toți invitații cu excepția lui Adrian Niculescu condamnând rescrierea în notă lejeră și neștiințifică a istoriei de către Lucian Boia.

Contrar tuturor, Adrian Niculescu a confirmat că și el le spune studenților de la facultate aceleași inepții ca și cele afirmate de Lucian Boia în cartea sa, această așa-zisă carte fiind o rescriere a istoriei care nu se bazează pe documente sau fapte reale, fiind practic o interpretare eseistică într-o notă personală, cu tușe antiromânești grotești. Dezbaterea a generat intervenția în direct a Înaltpreasfintitului Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului care a infirmat acuzațiile lansate de Adrian Niculescu cum că Biserica Ortodoxă ar fi blestemat Armata Românăîmpotriva făptuirii Marii Uniri. Poziția Înaltpreasfintitului Andrei a fost susținută, telefonic și de PS Virgil Bercea Episcop de Oradea al al Bisericii Unite cu Roma.
Istoricul Ion Novăcescu declarase pentru Ziua de Cluj că Lucian Boia „face un efort jalnic de a pune în discuţie, de a destructura ceea ce Brătianu a făcut. Faptul istoric a fost. Vine Boia acum, la patru ani inainte de a sărbători centenarul unităţii naţionale, şi pune în discuţie ce a făcut Brătianu. Acesta a făcut România Mare! Să vii să spui acum că Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia nu a fost legitimă, când s-a făcut în cel mai democratic mod cu putinţă, vot legiferat tot de Brătianu prin decret-lege, e complet exagerat. E hilar să judece ce alţii s-au făcut. S-a făcut unitatea românescă, asta e un fapt istoric de netăgăduit”.
Este foarte interesant ca în apropierea sărbătoririi Marii Uniri eforturile propagandistice maghiare sunt consolidate pe diverse paliere inclusiv în plan politic unde după transformarea PNL Covasna într-un UDMR de limba română, formațiunea politică maghiară, cu sprijinul PSD, a impus noi prefecți umili în județele pe care le controlează și urmărește și legiferarea prezenței simbolisticii antiromânești în Transilvania.
Dacă pe Guruianu știm ce îl mână în luptă și anume bani mulți primiți de la prietenul său Antal Arpad adică de la Primăria Sfântu Gheorghe și alte instituții conduse de udemeriști, bani către ONG-urile și publicațiile pe care le controlează, lucrurile fiind simple, sprijin politic pentru bani, întrebarea este ce îi mână în luptă pe Boia și Niculescu? Ce au ei de câștigat și de la cine?

Despre Alexandru Croitoru

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus