sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Agricultura » Cum va afecta criza din Ucraina prețurile produselor alimentare în martie și aprilie?

Cum va afecta criza din Ucraina prețurile produselor alimentare în martie și aprilie?

granarul_europeiPotrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prețurile produselor alimentare au înregistrat în februarie 2014 cea mai mare creștere din ultimul an și jumătate. Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial a înregistrat în luna februarie 2014 cea mai puternică creștere lunară de la mijlocul lui 2012, din cauza majorării prețurilor tuturor categoriile de produse alimentare, cu excepția cărnii, conform datelor publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.

Food Price Index realizat de FAO măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne și zahăr.În luna februarie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 208,1 puncte, în creștere cu 5,2 puncte față de valoarea revizuită de 202,9 puncte înregistrată în luna ianuarie. FAO a precizat că cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la zahăr, 6,2%, și la uleiuri vegetale, 4,9%. În pofida creșterii înregistrate luna trecută, indicele prețurilor produselor alimentare este în prezent la un nivel inferior celui înregistrat în februarie 2013.

„Creșterea de luna trecută vine după o lungă perioadă de scădere a prețului alimentelor, în general. Însă este prea devreme să spunem dacă a avut loc cu adevărat o inversare a tendinței”, a declarat Concepción Calpe, economistul șef al FAO. „Cel mai probabil, vremea este principalul factor care a dus la creșterea prețului pentru unele materii precum zahărul sau făina, însă o cerere puternică este, de asemenea, un factor important pentru prețul porumbului, produselor lactate și uleiului”, a mai adăugat Concepción Calpe.

Este util de urmărit ce consecințe asupra prețurile produselor alimentare va avea criza militară din Ucraina și eventuală blocadă economică asupra Rusiei, având în vedere că ambele țări au o agricultură extinsă și o contribuție însemnată la producția mondială de grâu.

Dacă piața americană este puțin dependentă de producțiile agroalimentare rusești și ucraineene, piața europeană, în special cea vestică, nu doar că este dependentă energetic de Rusia, dar prețurile produselor de panificație sunt influențate semnificativ de contractele comerciale cu Ucraina și Rusia. O blocadă economică asupra Rusiei este și în defavoarea Europei, motiv pentru care nu toate statele membre UE sunt adeptele unor măsuri sancționatorii dure în plan economic.

Victoria Vlăsceanu

Despre Condei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus