sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Externe » Premierii Serbiei și României în dialog cu românii din Timoc

Premierii Serbiei și României în dialog cu românii din Timoc

Ponta în Valea Timocului cu părintele Boian. În campania electorală pentru prezidențiale, Ponta a descoperit românii din Timoc... La fel a făcut de o vreme bună și cu Republica Moldova. Goana după voturi îl face să își modifice poziția prosteasca din martie 2012 față de românii din Timoc. E bine mai târziu decât niciodată...

Ponta în Valea Timocului cu părintele Boian. În campania electorală pentru prezidențiale, Ponta a descoperit românii din Timoc… La fel a făcut de o vreme bună și cu Republica Moldova. Goana după voturi îl face să își modifice poziția prosteasca din martie 2012 față de românii din Timoc. E bine mai târziu decât niciodată…

Joi 17 iulie, la Bor, Serbia, s-a consumat un eveniment istoric, vizita premierilor Serbiei și României în Timoc și dialogul cu liderii românilor/vlahilor din regiune. Singura necunoscută este dacă discursurile vor rămâne doar vorbe sau în mod real Belgradul și Bucureștiul se vor mișca, trasnmite Romanian Global News

Pentru prima dată un premier al Serbiei a venit să stea de vorbă cu reprezentanții celor peste 300.000 de români/vlahi din Serbia și tot în premieră, un prim ministru al României a vizitat zona Timocului fiind prezent alături de primul ministru sârb la întâlnirea cu liderii organizațiilor românilor/vlahilor din Timoc.

Pe lângă importanța simbolică și istorică a întâlnirii, trebuie remarcată deschiderea celor doi premieri în rezolvarea problemelor care le-au fost ridicate, transmite Romanian Global News.

Premierul Serbiei Alexandar Vucic, un patriot sârb cu deschidere și educație occidentală, prin prezența sa la întâlnire, dar și prin atitudinea față de cele relatate de liderii românilor/vlahilor, a arătat că dorește rezolvarea situației grave în care se găsește, din punct de vedere identitar, comunitatea românească.

Rămâne de văzut dacă dorința sa declarativă se va traduce în fapte.

Și primul ministru român Victor Ponta, consiliat atent și competent de către ministrul de externe Titus Corlățean, pe un domeniu pe care acesta îl stăpânește, a părut deschis unei abordări mai hotărâte în ceea ce privește rezolvarea situației dificile a românilor/vlahilor din Timoc.

Victor Ponta are în față exemplul Bulgariei, care odata intrată în UE, a continuat să-și bată joc de comunitatea românească din Bulgaria, iar cei peste 160.000 de români din Bulgaria nu sunt nici măcar recunoscuți ca minoritate națională.

Așa că atenție la Serbia! Mai întâi să rezolve situația drepturilor românilor/vlahilor din Timoc și mai apoi, sau în paralel, România să-i acorde sprijin pentru integrarea în UE.

Mai multe detalii pe Romanian Global News

Vezi și materialul video al TimocPress:

Despre Condei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus