joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Armata » „Novorossia” – Donețk și Lugansk anunţă că au fuzionat…

„Novorossia” – Donețk și Lugansk anunţă că au fuzionat…

West_South_East_Ukraine_Moldova_Transnistria_CrimeaRegiunile ucrainene Donețk și Lugansk au format sâmbătă un stat nou denumit ”Republica Novorossia”, într-un congres al susținătorilor federalizării Ucrainei, ce s-a desfășurat la Donețk, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale din Ucraina, considerate de Occident ‘cruciale’ pentru rezolvarea crizei politice din această țară, informează agenția de presă RIA Novosti, citată de agerpres.ro.

Astfel, așa-numitul premier al ‘republicii populare’ Donețk, Aleksandr Borodai (la origine expert în strategii politice din Rusia), și autointitulatul lider al ‘republicii populare’ Lugansk, Aleksandr Kariakin, au semnat un acord de reunificare, în cadrul unei ceremonii la care au avut acces doar reprezentanții televiziunii oficiale din Rusia, Rossia-24.

Congresul, la care se spune că au participat 145 de delegați din opt regiuni din sud-estul Ucrainei, s-a desfășurat sâmbătă, cu ușile închise, în hotelul ‘Shakhtar Plaza’ din Donețk.

Organismul suprem în ”Novorossia”, la care pot adera alte ‘republici populare’, va fi așa-numitul ”Consiliu special”, ce va fi format din câte trei reprezentanți ai fiecărei ‘republici’.

Potrivit așa-numitului guvernator ‘popular’ al Donețkului, Pavel Gubarev, se preconizează ca la ”Novorossia” să adere alte șase regiuni ale Ucrainei: Dniepropetrovsk, Zaporojie, Odesa, Nikolaev, Herson și Harkov, mai arată agerpres.ro.

Separatisti prorusi. Foto: caleaeuropeana

Separatisti prorusi. Foto: caleaeuropeana

Iată că separatiștii anunță public faptul că doresc și regiunea Odesa. Condei.ro a scris că Rusia ar urmări prioritar asigurarea accesului la Marea Neagră pentru Transnistria. Transmiterea controlului Bugeacului, vestului regiunii Odesa în mâinile unor grupuri separatiste sprijinite masiv de forțele rusești ar asigura și mult doritul acces spre Transnistria și destabilizarea generală a Ucrainei, suplimentar față de destabilizarea care deja există. O serie de provocatori încercaseră zilele trecute să obțină poziții în orașul Reni, în Bugeac, la 22 km de Galați.

Deși Ucraina nu a fost un partener sincer pentru România și Republica Moldova, pierderea controlului regiunii Odesa de către Kiev ar fi o catastrofă pentru Chișinău care ar putea pierde definitiv zona transnisteană și întâmpina probleme mari cu UTA Găgăuzia și raionul Tărăclia.

Despre Condei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus