sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Economie » Ministrul Niță ieftinește energia electrică prin facilități la importul de aparate electrice?!

Ministrul Niță ieftinește energia electrică prin facilități la importul de aparate electrice?!

energie_electricaMinistrul delegat pentru energie spune că este util ca românii să renunţe la încălzirea cu gaze naturale în favoarea energiei electrice. Preţul mai mic al acestui tip de energie şi producţia mult mai mare pe o perioadă de timp nelimitată ar fi conform ministrului principalele argumente pentru care strategia Executivului în domeniu se va schimba… Ministrul Niță nu a precizat însă pe ce se bazează când a afirmat că prețul acestui tip de energie ar fi mai mic…? Dacă este așa, de ce unul dintre producătorii de gaze, Petrom, a ales să folosească o parte din gaze pentru a produce energie electrică…? de ce ar face asta dacă energia alectrică este mai ieftină?

Conform ultimelor statistici, România produce de trei ori mai multă energie electrică decât consumă, fiind practic un exportator net pe acest segment. Argumentul maxim pentru care e mai bine să te încălzești pe curent este că gazele ar fi o resursă epuizabilă şi automat mai scumpă…?

Aceste personaje folosesc timpul prezent pentru chestiuni care sunt de viitor, pe termen mediu și lung.

Faptul că este o resursă epuizabilă nu face încălzirea pe gaze să fie mai scumpa azi, când încă este gaz din belșug la nivel mondial. În viitor da, ar putea să fie mai scump, dar nu acum. Adică, în 2014 gazele se vor scumpi cu 10 %, potrivit calendarului de liberalizare, alte patru creşteri anuale de câte 12 procente sunt programte din 2015.

Doar după 2016-2017 putem vorbi de un cost comparabil al încălzirii. Prețul unei centrale (pe gaz sau curent) pentru o locuință este de aproximativ 2.000 lei, preț amortizabil acum în doar câteva luni din costul mult mai redus al încălzirii pe gaze.

Așadar, în 2016 sau 2017 ne schimbăm centrala. Doar centrala, nu și instalația de încălzire cu calorifere, aceasta este identică… Până atunci vom avea un profit semnificativ pentru menținerea încălzirii cu gaze în comparație cu cea pe energie…

Asta dacă ministrul Niță nu găsește soluții pentru ieftinirea energiei electrice extrem de scumpă pentru o țară care produce atât de multă energie electrică…  Soluția propusă de Niță ca oamenii să înțeleagă ca e mai ieftină energia electircă decât gazele este să ofere statul taxe scăzute la importul anumitor aparate electrice destinate consumatorilor casnici!?

Stimați strategi ai energiei românești, gasiți soluții pentru scăderea prețului la energia electrică și lucrurile se vor rezolva natural, oamenii vor trece natural pe acest gen de energie, inclusiv pentru încălzire!

Despre Alexandru Croitoru

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus