sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Opinie » Iohannis și Orban, doritorii și beneficiarii spargerii USL

Iohannis și Orban, doritorii și beneficiarii spargerii USL

Iohannis si Antonescu foto pesurse.ro

Iohannis si Antonescu foto pesurse.ro

Crin Antonescu s-a remarcat în perioada conducerii PNL printr-o eleganță politică exagerată față de partenerii politici:

1. A propus în 2009 planul Iohannis 1 în care Klaus Iohannis urma să fie prim-ministru, iar la alegerile din toamnă cel mai probabil Geoană urma să fie președinte, iar el, Antonescu, urma să fie un „om de bine”

2. La alegerile prezidențiale din 2009, Antonescu a declarat în turul 2 că îl sprijină pe Geoană la președinție fără ca el, ca președinte al PNL să fie viitorul prim-ministru. Urma să fie Iohannis (Iohannis 2), el, Antonescu, urmând să fie tot un „om de bine”

3. Tot la alegerile prezidențiale din 2009, Antonescu a declarat în seara cu așa-zisa victorie a lui Geoană că îl va susține pe Geoană la prezidențiale și pentru un al doilea mandat!!! începând cu 2014… Antonescu un „om de bine”

4. La formarea guvernului USL, Antonescu a ținut să precizeze că prim-ministrul Ponta va fi un premier cu puteri depline asupra tuturor miniștrilor. Așadar, Antonescu un „om de bine”, iar Ponta șeful miniștrilor liberali

Eleganța, altruismul, devotamentul total al lui Crin față de partenerul său politic, fără să obțină foarte clar, public și în scris o contrapartidă pentru el, l-a dus la eșec politic. Contrapartida pentru el nu este o chestiune egoistă, ci un angajament față de membrii de partid (care te-au susținut) că nu au luptat în van, un angajament față de alegători că ce le-ai promis, chiar se va întâmpla… Altruismul politic al lui Antonescu s-a dovedit în mai multe rânduri depășit de realitatea crudă.

Revenind la punctul 4. îndemnul foarte explicit al lui Antonescu pentru Ponta la formarea guvernului USL de a fi singurul șef la miniștrilor PNL. În aceste condiții, în mod evident, PNL a intrat ușor în umbra PSD și a lui Ponta în cadrul guvernării. Supărarea din ultimul an a PNL că este subordonat PSD-ului și lui Ponta la guvernare nu are nici un sens din moment ce ăsta a fost acceptul lui Crin de la bun început… Dar supărarea PNL-ului nu a fost neapărat a lui Crin, ci a unora care au tot adus subiectul în discuția PNL cu singurul scop al spargerii USL: Iohannis, Orban și alții subordonați celor doi.

 

Foto: www.pnl.ro

Foto: www.pnl.ro

Care a fost interesul lui Iohannis și Orban în spargerea USL?

De ce a trădat Iohannis?

Dacă USL se menținea cel puțin până în 2016 cum s-a stabilit inițial, Iohannis ar fi rămas cel puțin până în 2016 în planul 2-3 fără o funcție marcantă în stat (președinte, premier). Crin urma în 2014 să fie președinte, iar Ponta rămânea premier. Sau dacă sondajele îl recomandau pe Ponta, s-ar fi produs rocada Ponta – președinte, Crin – premier. Variantă urâtă de și pentru Iohannis.

Spargerea USL îl transforma pe Iohannis în candidat la premier imediat ce Crin s-ar fi ales președinte sau și mai bine, candidat la președinte dacă Antonescu nu ar mai fi fost potrivit…

De ce a uneltit Orban?

Orban a mai încercat și își dorește șă fie președintele PNL. Dacă USL se menținea cel puțin până în 2016, el nu ar fi putut să ajungă la conducerea partidului cel puțin până atunci… Situație neconvenabilă! Dacă USL se sparge și se merge pe tandemul Crin – președinte, Iohanis – premier și președinte de partid, iarăși este o situație nedorită de Orban. Dacă USL se sparge și Antonescu (căruia Orban are să-i plătească niște polițe) este debarcat de la conducerea PNL și candidatura la Cotroceni, atunci Iohannis poate fi susținut pentru prezidențiale, iar Orban ar putea să îi ia locul ca președinte al PNL…

Cum sună?

Minunat!

Aici s-au întâlnit interesele lui Iohannis cu cele ale lui Orban. Ludovic Orban a speculat orgoliul și dorința prezidențială a lui Iohannis, l-a prezentat drept varianta cea mai bună pentru Cotroceni, a speculat și greșeala cu anunțul lui Crin că dacă nu ia 20% demisionează și a împins din spate alternativa la Crin. Este totuși surprinzător că Iohannis l-a trădat fără umbră de regret pe cel care l-a adus în discuție ca și posibil premier începând cu 2009 și l-a numit prim-vicepreședinte al PNL în 2013, împotriva normei firești din partid.

Înaintea alegerilor europarlamentare, la întrebările jurnaliștilor determinate de zvonurile propagate de Orban (și ai săi) cu rocada la președinție, Iohannis nu a negat niciodată că nu ar dori să îi ia locul lui Crin în cursa pentru Cotroceni. Curat murdar!

Rușinos, nedemn, meschin și eficient pentru Iohannis…

Diabolic și util pentru Orban…

Despre Darius Vlad

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus