joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Opinie » Iohannis, Pollit și Bouckaert despre reformă și reformită

Iohannis, Pollit și Bouckaert despre reformă și reformită

Melc pe trecerea de pietoni. Foto: mariciu.ro

Melc pe trecerea de pietoni. Foto: mariciu.ro

sau despre „cei care vor să fie văzuți că acționează”…

Iohannis a vorbit iar despre educație, un domeniu pe care îl cunoaște. A vorbit și a concluzionat că acest sistem suferă de „reformită”… Altfel spus, am avut prea multe reforme sau am avut un exces de reformatori (poate și una, și alta)

Același lucru l-am subliniat și eu, dar adevarul acesta este valabil, dacă este să fim sinceri, nu doar pentru educație, ci și pentru sănătate, transporturi și alte domenii sau instituții acolo unde a ajuns un șef politic hotărât pe „reformă”. Fiecare a vrut să facă ceva „măreț” ca să rămână ceva după el, deci a promovat o „reformă”… sau a vrut să își planteze pe funcții apolitice clientela de la partid și pentru asta a avut nevoie tot de o „reformă”, schimbări de denumiri de instituții, organigrame, subordonări, comasări, divizări etc. care pot fi de fapt anti-reforme. Reformele cu șanse reale să aducă o îmbunătățire a serviciilor publice se fac atunci când există stabilitatea necesară unor analize coerente, profunde și nepărtinitoare, iar nu atunci când șefii de la partid care te numesc în funcție îți cer diverse (oameni plantați prin încălcarea legii pe funcții apolitice prin organizarea de concursuri trucate sau alocări de contracte pe aceeași filosofie).

Putem să identificăm lideri politici care acceptă că după ce vin la guvernare trebuie să renunțe la listele cu membrii care urmează să ocupe alte funcții în afara de cele oficial politice? Greu de găsit! Probabil că sunt, dar puțini, foarte puțini.

„Păcatul reformei” nu este doar unul românesc…

La noi „reforma” avut în multe cazuri o perspectivă penală. Majoritatea reformelor au vizat înlocuirea „oamenilor lor” cu „oamenii noștri”… iar introducerea oamenilor noștri este defapt asociată cu o serie de acțiuni de ordin penal. Cine mai vorbește de „oamenii noștri” în administrație (în afara funcțiilor oficial politice) se autodenunță…

Dar „reformita” identificată de Iohannis în educație este prezentă în multe minți politice peste tot în lume… Christopher Pollit și Geert Bouckaert, cei mai titrați teoreticieni ai managementului public, ne vorbesc în lucrarea „Reforma Managementului Public (2004, trad. Editura Epigraf, pag. 17) despre discreditarea ideii de reformă de cei care vor să fie văzuți că acționează.    „Anunțarea reformelor, criticarea birocrației, promovarea noilor tehnici manageriale, promisiunea unor servicii îmbunătățite în viitor, restructurarea ministerelor și a altor agenții de stat – toate aceste activități contribuie la concentrarea atenției asupra creării unei imagini favorabile politicienilor care le susțin. Un cinic ar putea observa că, în prezent, când puterea fiecărui organ al administrației publice de a acționa independent este tot mai limitată de o combinație complexă de constrângeri locale, naționale și internaționale, singurul lucru pe care îl pot face de obicei miniștrii – creând impresia unui dinamism cu niște costuri imediate foarte reduse – este să anunțe schimbări în propriul lor aparat de guvernare.

Așadar, dacă mai auziți un politician vorbind cu încredere și elan muncitoresc despre reformă, nu are nici un sens să mai dați mai mult de două parale pe el.

Despre Cătălin Cornea

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus