sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Agricultura » Guvernul își propune ca România să devină exporator net de produse agroalimentare

Guvernul își propune ca România să devină exporator net de produse agroalimentare

rosii_agriculturaGuvernul își propune ca România să devină exporator net de produse agroalimentare și să crească acoperirea consumului de produse agro-alimentare din producția internă. Datorită unui an agricol fără evenimente negative majore, inundații, grindină sau secetă, producția agricolă a fost mare astfel încât, în special pe materii prime agricole (din care grâul are ponderea cea mai mare), exporturile au crescut, depășind importurile de produse agro-alimentare. Astfel, balanţa comercială cu produse agroalimentare pe anul 2013 se menţine pe un trend pozitiv, după centralizarea datelor pe primele 10 luni ale anului trecut, înregistrându-se un excedent de 182 de milioane de euro, în comparație cu deficitul de 532 de milioane de euro din aceeaşi perioadă a anului 2012.

Balanța pozitivă pe anul 2013 (dacă va fi confirmată inclusiv pe ultimele două luni din an) nu înseamnă că România a devenit un exportator net. Nu, nici pe departe. Anul agricol bun 2013 a fost o întâmplare pentru că în ciuda investițiilor din ce în ce mai mari în proiecte de dezvoltare rurală, agricultura României rămâne vulnerabilă la inundații, grindină sau secetă.

Pentru a deveni exporator net de produse agroalimentare România are nevoie să aibă o balanță pozitivă multianuală cu cel puțin 10% peste importuri și este de preferat ca acest surplus să fie adus în proporție semnificativă de produse procesate cu valoare adăugată mare. Pentru aceasta este nevoie pe de o parte să ieșim din zona de vulnerabilitate la fenomene meteorologice extreme (ceea ce înseamnă să investim în sisteme de irigații, în refacerea digurilor de protecție de-a lungul râurilor periculoase și să extindem la nivel național sistemul antigrindină), iar pe de lată parte să creștem investițiile în procesarea materiilor prime, materii care la export ne pot aduce venituri mult mai mari.

Despre Victoria Vlăsceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus