joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Armata » George Friedman, avocatul militar al României

George Friedman, avocatul militar al României

Foto Fregata Marasesti. Sursa: navy.ro

Foto Fregata Marasesti. Sursa: navy.ro

Agenția de geopolitică Stratfor, în ultima analiză săptămânală privind evoluțiile geopolitice globale, analiză realizată de George Friedman, pune în atenția factorilor decizionali americani o realitate pe care ei au ignorat-o o vreme bună: necesitatea construirii unei strategii americane pentru Marea Neagră. Stratfor consideră că în contextul în care SUA nu au un plan clar de acțiune în ceea ce privește conflictele din Ucraina și Siria-Irak, trebuie elaborată o strategie militară pentru zona extinsă a Mării Negre, cu Turcia și România ca aliați cheie, aliați care ar putea să contrabalanseze forța militară a Rusiei.

Din această perspectivă este nevoie de o resetare a relațiilor SUA cu Turcia și considerarea mai atentă a intereselor turcești în zona extinsă a Mării Negre, mai precis în Siria, Irak, Caucaz, Rusia și Ucraina. Dar Turcia nu poate deveni un partener mai comod pentru americani dacă nu va vedea că există o altă țară aliată NATO care se profilează ca forță militară la Marea Neagră. Astfel, o Românie devenită forță militară la Marea Neagră ar face pe turci mai cooperanți cu americanii și împreună ar minimaliza forța militară maritimă a Rusiei.submarinul_delfinul George Friedman, conștient de faptul că din cauza Convenției de la Montreux tranzitul nelimitat al forțelor navale în Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor, controlată de Turcia este restricționat și nu poate permite o forță navală americană semnificativă în Marea Neagră, propune o alternativă. România este o națiune riverană Mării Negre și nu i se aplică nicio limitare în privința forțelor navale, iar azi puterea navală de luptă a României se bazează doar pe „câteva fregate vechi și jumătate de duzină de corvete”. Dar o strategie inteligentă a americanilor la Marea Neagră ar putea să însemne și transformarea României într-o forță militară redutabilă pe mare. Astfel, George Friedman „recidivează” în promovarea la nivelul decidenților americani a intereselor geostrategice ale României. Acolo unde politicienii români nu reușesc în a promova în fața americanilor interesele strategice și naționale ale României, o poate face „avocatul” nostru, Friedman.elicopter_aslt Reamintim că în 2010, în timpul unei călătorii de lucru în statele din regiune, în analiza pe care a făcut-o asupra Republicii Moldova, Friedman le-a spus în mod direct basarabenilor (dar și americanilor) o realitate pe care și politicienii de la Chișinău încep să o accepte: „Sunt națiuni fără un stat, precum kurzii. Republica Moldova este un stat fără națiune. (…) Republica Moldova a fost cândva parte a României. A fost și parte a Uniunii Sovietice. Moldova are sens ca parte a ceva. Uniunea Sovietică s-a dus. Europa are mai multe probleme decât poate să gestioneze și nu dorește altele suplimentare. România este încă aproape. Nu este o soluție perfectă și oricum nu una pe care mulți moldoveni o vor privi pozitiv, dar este totuși o soluție”.
George Friedman este un geopolitician apropiat de cercurile decizionale americane. Rămâne de văzut dacă analiza lui Friedman va fi însușită și la nivelul politicii militare americane în regiune, având în vedere că fără sprijin american, în acest moment, România nu are forța financiară necesară pentru a-și consolida potențialul militar maritim.

Despre Victoria Vlăsceanu

2 comentarii

  1. Cand vorbim de Armata si slujitori ei va sfatuesc sa credeti ca putem dormi linistiti Fii poporului Roman si-au dat sangele si de-i nevoie vor Lupta cu Noile unelte super modernizate BUNUL dumnezeu este cu noi si Armata Romana.Tony.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus