joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Armata » Frederick Hodges crede ca Putin vrea gurile Dunării

Frederick Hodges crede ca Putin vrea gurile Dunării

Moldova_Transnistria_Odessa_Bugeac_UkraineAsigurarea accesului direct terestru/maritim al Rusiei către Transnistria, teritoriu separatist al Republicii Moldova, face parte conform multor analize geo-strategice din următorii pași ai lui Putin pe frontul din Ucraina. O astfel de evoluție ar antrena în conflict și Republica Moldova. Alte analize sugerează că Putin ar putea testa chiar soliditatea NATO prin agresarea unui membru din estul aliantei.

Generalul Frederick Hodges, comandantul trupelor SUA în Europa, a declarat că Rusia încearcă să obțină control asupra gurilor Dunării pentru a slăbi economic statele sud-est europene.

Generalul Hodges a propus poziționarea tancurilor americane în România, Polonia, Lituania, Estonia, Letonia și Bulgaria pentru a descuraja Rusia, potrivit The Telegraph.
Mai mult, Hodges a avertizat că intenția președintelui rus Vladimir Putin ar viza distrugerea Alianței Nord Atlantice prin testarea unui stat membru prin metoda războiul hibrid utilizată și în Ucraina.

West_South_East_Ukraine_Moldova_Transnistria_CrimeaPutin ar putea încerca să destabilizeze un stat membru NATO, iar în lipsa unei agresiuni evidente, articolul 5 din Tratatul Alianței Atlanticului de Nord, care prevede că o agresiune împotriva unui membru înseamnă agresiune împotriva tuturor membrilor alianței, ar deveni inutil astfel.

Cătălin Cornea în articolul „Democrația rusească: de la „Transnistria” la „Ucraina liberă” (de est)” vorbea și despre varianta în care Rusia ar urmări eliminarea Ucrainei de la Marea Neagră. O astfel de variantă sau varianta în care Rusia ar asigura ieșire la Marea Neagră pentru Transnistria ar pecetlui speranțele Republicii Moldova de a mai recupera zona transnistreană și ar complica teribil lucrurile în Găgăuzia și raionul Tărăclia.

Lipsa unei consolidări rapide a NATO pe granița estică se traduce în încurajarea lui Putin să continue ofensiva în Ucraina. Din păcate, există deja o falie în interiorul Alianței între statele care înțeleg jocul lui Putin și propun măsuri de presiune și descurajare și statele care susțin doar încercarea de a negocia permanent cu Putin și a nu-i răni orgoliul imperialist.

Despre Darius Vlad

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus