sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Opinie » Daca stânga vrea un pic de dreapta, de ce nu ar vrea și dreapta un pic de stânga?!

Daca stânga vrea un pic de dreapta, de ce nu ar vrea și dreapta un pic de stânga?!

Words Colour Name Illusion - Foto: marcofolio.net

Words Colour Name Illusion – Foto: marcofolio.net

Grosso modo USL-ul original a fost o construcție care și-a ascuns ideologia pentru că era un hibrid complicat, născut din două ideologii care păreau a fi fost contrare. Pentru cei mai puțin obișnuiți cu nuanțele și mai predispuși la confuzii, liberalismul ar fi o doctrină care a întemeiat și pe care se sprijină exclusiv dreapta politică. În mare parte această confuzie se bazează pe ignoranță și poate și pe faptul că, fiind partid istoric în România, Partidul Național Liberal a căpătat o aură conservatoare. Ciudat este că în această capcană au picat, pare că cel mai adânc, tocmai liberalii. În USL, liberalii au părut cei mai jenați ideologic și nu de puține ori erau surprinși cerându-și scuze că sunt și mai la stânga sau împreună cu ea. În loc să se simtă relaxați în cadrul unei ideologii foarte generoase din punctul de vedere al flexibilității în spectrul politic, liberalii au insistat în cadrul USL pe contestarea regimului Băsescu și în compensație, pentru presupusa trădare de ideologie, și-au ascuțit temele conservatoare și tradiționaliste.

În general se spune că privind din afară ai o perspectivă mai clară asupra lucrurilor, probabil ca aceasta este motivul pentru care PSD a reușit să recunoască mai ușor componenta de stânga a generoasei doctrine liberale și s-au simțit mult mai relaxați în această alianță. Au fost atât de relaxați încât acum pare că au căzut aproape în patimă, încercând să o trezească din morți.

În discursul lui Victor Ponta și al oamenilor din PSD, care mai sunt preocupați și de viziune, s-a remarcat intenția de a desprăfui ideologia stângii pesediste și de a o colora mai proaspăt cu nuanțe de centru, în spiritul reformei laburismului promovat de Blair. Pentru sociologi, aceasta este și un calcul electoral necesar, pentru a câștiga prezidențialele, PSD-ului nu îi este suficient doar bazinul electoral propriu și mai  are nevoie de ceva în plus. Cu alte cuvinte, pentru PSD, stângii nu i-ar sta rău  deloc să fie și puțin de dreapta și, spre deosebire de adversarii lor, ei afirmă asta explicit. (De ce preferă PSD să se tragă mai de grabă la centru, să ademenească o parte din frigida dreaptă în loc să fie mai atent la mișcările tinere neomarxiste, e o altă întrebare care trebuie  tratată separat.)

Ce face PNL în acest context, depozitarul de drept al doctrinei liberale? În loc să folosească la maxim diversitatea doctrinei liberale și să nu mai aibă nici o jenă când acesta se întinde relaxat și legitim pe dreapta și pe stângă spectrului politic, ei s-au hotărât să își ascute dinții de lupi ai  dreptei. Este greu de explicat cum PNL sub Crin Antonescu, altfel un om cu merite certe în scoaterea din adormire a partidului, a ales să ciopârțească doctrina liberală, care se bucură de fundamentele filosofice cele mai fertile și să o reducă la o ceartă cu conservatorii pentru revendicarea nucleului dur, dar redus, al valorilor dreptei. Crin Antonescu vorbește în ultimul timp hotărât și cu apăsare despre biserică, întărirea armatei, apărarea proprietății, teme pe care vrând, nevrând are a le împărți cu conservatorii, dar exclude, revendicând parcă puritatea unei fete mari, teme cu care orice liberal inspirat de Mill sau de Berlin s-ar simți foarte relaxat, cum ar fi drepturile minorităților etnice, ale minorităților sexuale, avortul, sau chiar ecologia daca o privim din perspectiva progresistă a liberalismului.

Este adevărat că în România dreapta tradițională/conservatorismul este un copil orfan luat în îngrijire de niște asistenți maternali veniți de la stânga și poate nu i-ar strica să fie adoptat de niște părinți mai înstăriți și mai siguri, dar fără obsesii paternale. Ar fi totuși o greșeală dacă PNL și-ar epuiza toate energiile în această luptă surdă pentru înfierea sau reîntregirea conservatorismului, neglijându-și vlăstarele mai rebele și cu mai multă libertate de mișcare, care nu se împiedică de reducționismul stânga-dreapta.

Crin Antonescu trebuie să scape cât mai repede, dacă nu e deja prea târziu, de complexul stânga-dreapta și să devină un liberal mai relaxat, cum îi stă bine de altfel unui liberal. Demersul său de a clarifica discursul politic, reafirmând ferm valori fundamentale ale statului de drept, greu încercate în ultima perioadă în România și nu mă refer aici doar la anul 2012, a fost mai mult decât bine venit și foarte demn din punct de vedere al valorilor liberale. Însă încrâncenarea și epuizarea în lupte serbede cu răcani înfierbântați pentru cucerirea părții cea mai aride a dreptei, îi limitează mult perspectiva.

[i] A se vedea cheltuielile bugetare pe ultimii ani reflectate în strategia fiscal-bugetară 2012-2014

[i] A se vedea cheltuielile bugetare pe ultimii ani reflectate în strategia fiscal-bugetară 2012-2014

Așa cum stânga își manifestă explicit dorințele de a ademeni câte ceva de la dreapta, de te întrebi de unde atâta dreaptă într-un stat care cheltuie cel mai mult din resursele bugetare pe asistență socială[i], nu văd de ce dreapta ar întârzia în autism și nu ar trece și ea relaxat mai către stânga pe potecile create deja de doctrina liberală. Desigur că opțiunea nu este de a face din PNL un partid cu care PSD-ul sa își facă sumele, ci să devină un partid care să știe să valorizeze liberalismul și pe acest pat fertil să înceapă să se modernizeze și să abordeze mai suplu și alte teme, mai noi ale unei societății care pare că reușește să o ia înaintea partidelor.

Despre Liviu Stochiță

2 comentarii

  1. Pai foarte simplu, in contextul unor discutii generale in UE ale alaturarii ALDE la PE e normal sa testezi terenul la niste alegeri fara miza imediata. In al doilea rand, in Romania nu prea se discuta de ideologii.

  2. Cred ca nu e vorba de o alaturare ci de o alianta. Eu sper totusi ca trebuie sa mai existe liberalism in Europa. Eu consider ca e rau si primitiv ca in Ro. nu vorbim de ideologii, de institutii ci doar de oameni.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus