joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Armata » Craiova – două IAR 99 au finalizat revizia. În 2018 zboară noul model TD

Craiova – două IAR 99 au finalizat revizia. În 2018 zboară noul model TD

IAR99TDOdată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, Guvernul României, la acea dată condus de Victor Ponta,  și-a adus aminte că nu stăm bine cu flota de avioane IAR 99 și acestea au intrat gradual în revizii.

Vineri, 04 decembrie 2015, încă două avioane militare IAR 99, „Standard” şi „Şoim”, au făcut primele zboruri după revizii majore. Aeronavele, care au fost verificate la Fabrica de Avioane Craiova, vor ajunge la o unitate militară de la Bacău şi la Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene.

Vezi video Gazeta de Sud

Ultimul IAR 99 „Şoim” nou produs la Craiova și destinat Forţelor Aeriene a ieșit de pe porțile fabricii în 2008, de atunci Fabrica de avioane a efectuat doar revizii și doar atunci când s-au găsit bani în buget… După izbucnirea conflictului din Ucraina s-au găsit…

IAR99soimÎn prezent, România deține, conform datelor oficiale, 21 de avioane militare IAR 99 în cele 2 versiuni, „Standard” şi „Şoim”. Fabrica de avioane de la Craiova produce avionul IAR 99 Şoim care este un avion militar românesc, folosit pentru antrenament, dar având capacități să asigure misiuni de atac la sol (CAS – close air support) precum și misiuni de recunoaștere.

Dar, pentru producția de noi avioane militare la Craiova se dorește o modernizare semnificativă a actualului model „Şoim”.

Avionul IAR 99 TD ar urma să fie o variantă modernizată a avionului IAR 99 Șoim și va zbura la începutul anului 2018, conform comandorului Florea Drăghici, comandantul Centrului de Cercetări și Încercări în Zbor (CCIZ) Craiova.

IAR-99_armamentProiectul noului avion este derulat de un consorțiu format din Institutul Național de Cercetări Aerospațiale (INCAS) București, Avioane Craiova S.A. şi Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor (CCIZ) Craiova. „În cadrul acestui consorțiu, a fost demarat anul trecut proiectul IAR 99 TD, un demonstrator tehnologic care se dorește o variantă de viitor a avionului IAR 99 Șoim, un avion de generație 2015. Proiectul IAR 99 TD este în proces de derulare, a suferit o mică întârziere, dar, după graficul de realizare, avionul ar trebui să zboare la începutul anului 2018. Vor fi transformări importante date de un nou motor care va echipa avionul, dar și o serie de echipamente care vor suferi modificări și, nu în ultimul rând, un radar de bord și o rachetă cu bătaie apropiată”, a precizat Comandorul Florea Drăghici, comandantul Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor (CCIZ) Craiova pentru Agerpres.

Noul avion militar românesc ar uma să ofere şi soluţii pentru flota de avioane existentă în exploatare (practic o modernizare a IAR 99 „Standard” şi „Şoim” la nivelul „TD”) şi ar putea avea o durată de viaţă după 2025, ca aeronavă de scoală, antrenament avansat şi alte misiuni.

Conform prezentărilor anterioare ale modelului IAR 99 TD această nouă versiune ar urma să aibă un nou motor, un nou sistem de navigație, radar multi-mod avansat cu scanare electronică capabil să permită tragerea cu noi sisteme avansate de rachete, rezultând noi soluții de tragere pentru antrenamentul piloților, climatizare în cabină, calculator de conducere a misiunilor, comunicații și intercom, înregistrarea parametrilor de zbor pentru analiza misiunii, accesul la programele rulate pe interfețe. Noul IAR 99 TD ar urma astfel să conțină toate elementele necesare pentru a putea face antrenamentul piloților care vor opera avioanele multi-rol F16 care urmează să intre în dotarea Forțelor Aeriene Române începând cu finalul anului 2016.

Despre Cătălin Vasile

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus