sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Externe » CNN despre „putinizarea” Ungariei și “democratia ne-liberală” a lui Orban

CNN despre „putinizarea” Ungariei și “democratia ne-liberală” a lui Orban

Viktor Orban, foto: budapestbeacon.com

Viktor Orban, foto: budapestbeacon.com

Mutările antidemocratice din Ungaria ultimilor ani au stârnit reacții dintre cele mai dure în rândul cancelariilor din vest. Democrațiile occidentale au criticat măsurile luate de Orban împotriva mass-media, subordonarea Curții Constituționale, atacul la adresa investitorilor străini. Jurnalistul CNN Fareed Zakaria a prezentat recent o analiză a ceea ce el numește „cea mai importantă provocare ideologică la adresa democrației liberale de la sfârșitul Războiului Rece”, „prima țară din Uniunea Europeană care denunță democrația liberală și se distanțează de ea”, Ungaria.

Prezent la o întâlnire a liderilor etnici maghiari pe 26 iulie, la Băile Tușnad, în România, premierul maghiar Viktor Orban s-a lansat în atacuri nepermise la adresa statului pe teritoriul căruia se afla. În afară de cunoscuta luptă maghiară împotriva României, Orban a lansat la Tușnad și o nouă orientare ideologică a fundamentelor statului maghiar. El a declarat că vrea să renunțe la democrația liberală în favoarea unui „stat ne-liberal”, urmând exemplele Rusiei și Turciei.

Potrivit jurnalistului CNN Fareed Zakaria, astăzi, Ungaria devine prima țară din Uniunea Europeană care denunță democrația liberală și se distanțează de ea, îmbrățișează un nou sistem și un set de valori care sunt cel mai bine exemplificate de Rusia lui Vladimir Putin, dar care își găsesc ecou și în alte țări.

Este poate cea mai importantă provocare ideologică la adresa democrației liberale de la sfârșitul Războiului Rece. (…) Premierul ungar Viktor Orban a explicat că Ungaria este hotărâtă să construiască un nou model politic: democrația ne-liberală.

Viktor Orban & Vladimir Putin,  foto: eng.news.kremlin.ru

Viktor Orban & Vladimir Putin, foto: eng.news.kremlin.ru

Fareed Zakaria mai spune că în 1997 a scris un eseu în Foreign Affairs în care a folosit sintagma, “Democrația ne-liberală” (illiberal democracy), pentru a descrie ceea ce a văzut ca o tendință periculoasă: guverne democrate, adesea populare, își folosesc mandatele pentru a lovi în drepturile omului, separarea puterilor în stat și statul de drept. Însă jurnalistul declară că nu și-a imaginat niciodată că un lider național din Europa va folosi această sintagmă, “Democrația ne-liberală” (illiberal democracy) ca un semn de onoare.

Pentru prim-ministrul Orban, lumea s-a schimbat fundamental după 2008, odată cu ceea ce el numește ‘marele colaps financiar occidental’. De atunci, el susține că puterea americană este în declin și că valorile liberale întruchipează astăzi ‘corupția, sexul și violența’. Europa occidentală a devenit un tărâm al ‘profitorilor de pe urma sistemelor de protecție socială’.

Orban nu a vorbit doar, ci a și acționat. Acțiunile sale din ultimii ani demonstrează că modelul sau a fost Rusia sub conducerea lui Putin. Astfel, Orban a implementat și adoptat în Ungaria o versiune a ceea ce poate fi descris foarte corect ca ‘putinism’.

Detalii și analiza video a jurnalistului CNN Fareed Zakaria o găsiți aici!

Despre Darius Vlad

2 comentarii

  1. Foarte bine face ! A răscumpărat distributia de curent, utilităti, partial gaz, de la străini si in consecintă a scăzut prețul la toate, la curent cu 15% !!!(să văd asta la noi), a scos impotriva voinței UE 1 miliard pentru acoperirea diferenței de curs valutar intre franc elvetia si forint celor ce aveau credite imobiliare in valută, (a salvat casele ungurilor din mâna creditorilor – bănci străine), a produs creștere economică si a plătit toate datoriile la FMI după care i-a dat afară din țară, cerându-le să părăsească biroul din Budapesta, a scăzut datoria de la 80% la 75% din PIB in doar 4 ani, a dat alt miliard, tot impotriva UE, cu dobândă ZERO credite pt. IMM-uri si a impozitat băncile străine…care sponsorizează articole ca cel de mai sus. Când vezi că CNN sau alt trust de presă mainstream dă in cineva, întreabă-te pe cine a deranjat persona respectivă. Dacă după 4 ani de guvernare poporul îți dă tot 60% inseamnă că le merge mai bine. In Ungaria, toată stânga, liberali, socialisti si alte gângănii, au impreuna 20 % in timp ce dreapta are 60 iar extrema dreapta are 20%.

    Denunta democratia liberala. O fi vreo les-majestate acest lucru ? De ce nu putem pune la indoiala democratia liberala ? In afară de minoritati sexuale nu avantajează pe nimeni aceast sistem. A fost in Portugalia lui Salazar mai bine sau mai rau decat in Portugalia de după revolutie ? La fel in cazul Spaniei lui Franco, a Ruiei lui Putin si, de ce nu, a Ungariei lui Orban. Democratia este un sistem in care o mână de bandiți conduc țara în numele unei majorități manipulate.

  2. Dublul standard caracteristic americanilor.Ia sa vedem cum stau lucrurile.Hillary Clinton in The Atlantic :This is what Clinton said about Obama’s slogan: “Great nations need organizing principles, and ‘Don’t do stupid stuff’ is not an organizing principle.”http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/08/hillary-clinton-failure-to-help-syrian-rebels-led-to-the-rise-of-isis/375832/.Deci „O mare natiune”…daca-i mare este natiune, daca-i mica , vai de mine !!!nationalismul este ciuma,insa daca ne ajuta in planurile pe termen lung ,vezi Ukarina cu Svoboda, facem o exceptie…Europa, draguta de ea , nu stie cum sa scape mai repede de state, vezi graba de a regionaliza si a da forta regiunilor in detrimentul statelor ce vor ramne o cochilie goala de continut.fara armate, cu parlamente care legifereaza ce spune Bruxeles-ul…Treziti-va oameni buni !!! urmariti cu atentie cine profita de pe urma legilor elaborate la Bruxelles, urmariti si veti intelege ca drepturile cetatenilor sunt din ce in ce mai restranse si reflectati cine castiga…Folow the money….pana una alta democratia liberala a adus la indatorare fara precedent , fiecare cetatean din vest la nastere este dator intre 20 si 30000 de euro….”dezvoltarea” s-a facut pe DATORIE…cine incaseaza dobanzile ? mi-e teama ca nu statele si nici ceteanul lambda….insa el are drepturi civice, dar nu mai are dreptul sa pastreze seminte ca sa isi cultive pamantul…lumea se misca,mai uitati-va si spre est, la China,la india, euroatlantici nu suntem decat o septime…veti spune prosti, necivilizati….o sa vina poate ziua cand raspunsul va fi „prosti, da’ multi”…. dispretul asta al elitelor fara de prostime, nu duce la nimic bun…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus