joi , 19 octombrie 2017
NEWS
Acasa » Cultura » Arhitectul Cristian Mihu despre proiectul imobiliar de lângă Ateneul Român

Arhitectul Cristian Mihu despre proiectul imobiliar de lângă Ateneul Român

proiect_restaurant_cina_ateneul_roman1O serie de proiecte imobiliare propuse de diverși dezvoltatori au dus la înghesuirea unor monumente arhitecturale (din București dar și din alte oraşe ale ţării) între mastodonți de sticlă, beton și oțel.

În emisiunea „Catalog imobiliar” de la Digi24, arhitectul Cristian Mihu declară că „vina pentru cum arată Bucurestiul este a unei mâini de arhitecți decidenți și bine conectați dar și la nivelul autorităților care nu se ocupă cum ar trebui de administrarea orașului. (…) Se întamplă în București să avem construcții total nepotrivite ca gabarit estetică și funcțiune pentru zona respectivă. (…) Este vorba de o abordare neserioasă a administrației locale, nu știu dacă să lansez chiar cuvântul corupt, dar lucrurile sunt învecinate”.

În legătură cu proiectul propus lângă restaurantul Cina, arhitectul Cristian Mihu declară că nu este de acord cu o construcție „pusă în coasta restaurantului Cina care este o marcă a Bucureștiului”. În plus, propunerile privind forma a clădirii care se adaugă restaurantului Cina spre vecinătatea cu Ateneul Român sunt considerate urâte de către arhitect.

De asemenea, Cristian Mihu declară că proiectul este neatent la contextul urbanistic în care se încadrează, arhitectul susținând ideea deja lansată ca „investiţiile cu bani mulți să fi permise doar în afara zonei sensibile. Urmând ca investiţiile în aceste zone protejate să fie mai mult de prestigiu. (..) În zona restaurantului Cina, dacă s-ar construi, ar trebui să fie ceva foarte mic, miniatural, care să nu agreseze în nici un fel zona, eventual să nu se contruiască deloc”.

În ceea ce privește modul defectuos în care se obțin aprobări pentru diverse proiecte controversate, arhitectul Cristian Mihu declară că știe „ca există rețele prin care anumite persoane din administrația publică locală rezolvă proiectele de construcție ale unor clădiri contra unui premiu”.

Tot în emisiunea „Catalog Imobiliar” de la Digi24, în legătură cu modul cum evoluează urbanistic Bucureștiul, arhitectul Ion Florea consideră că problemele de urbanism, de sistematizare sunt lăsate pe planul doi și strică arhitectura orașului.

Responsabilitatea autorității locale
Eu nu cred că este de acceptat pentru autoritatea locală (Primăria cu diversele structuri și CGMB) o variantă în care unul dintre simbolurile (poate cel mai important) Capitalei să fie obturat de o clădire situată lateral față, clădire de 22 de metri, mult mai înaltă decât Ateneul la cornișă (14 metri).

Astfel, obturarea vizibilității Ateneului Român, înghesuirea restaurantului Cina, monument istoric de categoria B, impactul asupra spațiului verde și a spațiului public rutier și pietonal din zona sunt elemente care să conducă la o decizie de oprire a acestui proiect.

Jumătate din clădirea restaurantului Cina a fost ținută de o vreme bună în paragină (deși monument istoric) fără ca autoritățile să schițeze ceva împotriva proprietarului. Pe de altă parte, o serie de persoane implicate în diverse faze de elaborare a acestui „proiect” (deci cointeresate) vin în spațiul public cu pretenția că acest proiect este util zonei, își pun expertiza în slujba intereselor egoiste ale proprietarului, când ar fi putut să își pună expertiza în a trage semnale de alarmă asupra modului defectus în care proprietarul s-a îngrijit până în prezent de acest monument istoric.

Vedem cu toții o serie de aberații arhitecturale întâmplate în timp în București (Clădirea Financial Plaza de lângă CEC, Clădirea Secției 1 de poliție, turnurile de lângă biserici și catedrale etc). Acestea nu s-ar fi putut întâmpla dacă nu ar fi existat o majoritate a decidenților dezinteresată de aspectul arhitectural al Bucureștiului, cointeresată în alt fel, supusă directivei șefilor sau cu o percepție denaturată asupra patrimoniului arhitectural bucureștean… Sigur că nu toți decidenții sunt astfel, dar câțiva decidenți, poate onești, dar tăcuți, nu vor schimba acest trend nefericit de decizii împotriva Bucureștiului…

Așadar, solicit consilierilor generali ca în cazul în care pe masa lor (la comisii sau CGMB) va ajunge acest proiect să se gândească la impactul acestui proiect asupra zonei Ateneului Român și să îl respingă.

Alexandru Croitoru

Înregistrare video Digi 24: http://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Catalog+Imobiliar/Arhiva+inregistrari/Catalog+imobiliar+-+12+ianuarie+2014

Despre Condei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus