sâmbătă , 16 decembrie 2017
NEWS
Acasa » Externe » Alegerile din toamnă, cruciale pentru români. Alegerile din RM…

Alegerile din toamnă, cruciale pentru români. Alegerile din RM…

Foto: agerpres.ro

Foto: agerpres.ro

Alegerile din toamnă, cruciale pentru români. Alegerile de la Chișinău…

Alegerile parlamentare ordinare din toamnă vor avea loc pe 30 noiembrie, conform unui proiect de hotărâre aprobat pe 28 mai de Parlamentul de la Chișinău. Mandatul deputaților din actualul Parlament expiră pe 29 noiembrie curent.

După o guvernare bună a Coaliției pro-europene, guvernare care a adus Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, a liberalizat regimul de vize, este pe cale să semneze acordul de liber schimb și pe cale să finalizeze gazoductul care va conecta Basarabia la piața românească și europeană de gaze, forțele proeuropene se chinuie să își mențină șansele în viitoarea campanie electorală.

Pe de altă parte, șansele comuniștilor sunt relativ mari, având în vedere fărâmițarea partidelor din Coaliția pro-europeană și rivalitățile dintre acestea, rivalități care au condus în 2013 la o criză politică de proporții, soldată cu interdicția dată de Curtea Constituțională lui Vlad Filat să fie desemnat din nou candidat la funcția de prim-ministru în urma unei moțiuni împotriva sa, evenimente care au condus ca gest de răzbunare din partea PLDM la eliminarea PL de la guvernare și spargerea acestuia prin desprinderea unui nou partid PLR care va lua voturi de la PL în viitoarea campanie, dar are mici șanse să intre în Parlament.

Populația vrea schimbări peste noapte

Efectele benefice ale guvernării pro-europene nu pot fi simțite peste noapte așa cum ar dori populația, în special nostalgicii după regimul sovietic. Pe termen mediu vor putea să vadă ce însemnă să poți călători liber în statele Uniunii Europene fără să fie nevoie de vize, ce înseamnă să ai un regim comercial liberalizat cu UE, inclusiv prin reorientarea unei părți importante din exporturile de produse agro-alimentare moldovenești spre o piață sigură europeană, exporturi concentrate anterior (o parte semnificativă și acum) spre piața rusească, o piață care funcționează doar pe bază de șantaj și comandă politică, efectele benefice ale guvernării pro-europene vor fi resimțite și în atragerea de fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare economică (zilele trecute comisarul european Dacian Cioloș anunța că în curând Comisia Europeană va aproba prima tranșă de 64 de milioane de euro pentru agricultura RM prin programul ENPARD), în sfârșit, efectele benefice ale guvernării pro-europene vor fi resimțite prin creșterea rigurozității și corectitudinii actului de justiție, lupta împotriva corupției fiind un aspect atent monitorizat la nivel european.

Media de la București mai atentă la Republica Moldova

În 2009, la alegerile parlamentare fraudate de comuniști, presa de la București nu zicea mai nimic. Ea era preocupată de subiecte interne mărunte. Dacă atunci am fi avut mai multe ONG-uri și televiziuni românești la Chișinău să monitorizeze alegerile, comuniștilor lui Voronin le-ar fi fost mult mai greu să fraudeze alegerile și ulterior să reprime violent manifestațiile tinerilor împotriva acestora…

Acum presa de la București este mai atentă la Republica Moldova, dar este mai atentă nu pentru că am avea în televiziuni exces de patrioți, de oameni care conștientizează că după Prut trăiește tot poporul român față de care noi cei din dreapta Prutului avem o datorie istorică. Nu, nu din exces de patriotism s-au trezit jurnaliștii din România, ci datorită punctelor de audiență pe care le-a făcut declarațiile unioniste ale lui Băsescu și replicile care au urmat. Acesta a fost principalul element declanșator al interesului, consolidat în ultima vreme de evenimentele din Ucraina.

La fel, despre Ucraina, un mare și relativ incomod vecin al României, presa de la București nu zicea mai nimic până acum șase luni, neexistând oameni din media care să cunoască măcar ABC-ul spațiului de la est de România. După evenimentele militare din Ucraina, o serie de analiști, politologi, invitați permanenți, vorbitori la TV etc. își dau cu părerea frenetic despre Ucraina, Republica Moldova, Rusia etc.

În fine, nu mai comentăm absurditatea analiștilor care vorbesc despre orice, analizează orice, de la problema câinilor comunitari, la fiscalitate sau politică externă, (mai ales cea din spațiul de la est de România care este extrem de complicată), mai important este că din motivele invocate mai sus, (declarații Băsescu, evenimente militare Ucraina), atenția mediei românești a crescut foarte mult asupra Republicii Moldova, asupra spațiului estic din vecinătatea Românei și asupra modului cum Rusia încearcă să influențeze această zonă.

În perioada guvernării pro-europene de la Chișinău de după evenimentele tragice din 2009, puține mijloace media românești au trecut Prutul, TVR și-a reluat transmisia, a fost înființat Radio Chișinău www.radiochisinau.md, parte din rețeaua Radio România, iar publicațiile Adevărul și Evenimentul Zilei au și ediții în Basarabia, www.adevarul.md și www.evz.md. Această minimă consolidare a mediei românești la Chișinău vine într-un spațiu public dominat tradițional de media de limbă rusă care promovează o agresivă propagandă împotriva UE, NATO și României.

Sper ca alegerile parlamentare de la Chișinău din acest an să fie atent și pe larg abordate în media din România, inclusiv prin trimiterea de jurnaliști pentru a relata direct de la Chișinău. Ar fi păcat să nu fi învățat nimic din greșelile recente.

Despre Cătălin Cornea

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.Campurile marcate sunt obligatorii *

*

*

Du-te sus